dimecres, 17 de desembre del 2008

DIA DE LA CIÈNCIA

Hola a tots!
A l'IES celebrarem el Dia de la Ciència durant el segon trimestre. Els alumnes de tercer haureu de preparar petits experiments o projectes, que haureu de mostrar als alumnes de primer.
Hem pensat que durant les vacances de Nadal podeu començar a buscar informació. Per ajudar-vos us posem uns enllaços on podeu trobar coses interessants.
Feu els vostres comentaris explicant què heu pensat fer. Recordeu-vos de posar el vostre nom al comentari perquè aquesta és una feina obligatòria. La data màxima per enviar els vostres escrits és el dimecres 28 de gener del 2009.

ÀNIMS I A LA FEINA!

41 comentaris:

  1. Experiment 1: Separar els colorants del vi sense que perdi la olor ni el gust.

    Experiment 2: Canviar el color d'una substancia afegint una gota d'un producte químic.



    Pau Gonzalez i Miquel Molons

    ResponElimina
  2. NETEJA DE L'ARGENT SENSE LÍQUIDS COMERCIALS

    1-Recobrim el fons de la cassola amb el full d'alumini. Col•loquem la peça d'argent sobre l'alumini, assegurant-nos bé que l'argent el toqui.

    2-Escalfem l'aigua fins que bulli. L'enretirem del foc (amb els guants de cuina) i la posem dins de la pica (posem alguna cosa, com un protector de plàstic o una tovallola entre la pica i el recipient per a que la calor no trenqui la pica). Afegim el llevat necessari a l'aigua. La barreja pot esquitxar i bombollejar una mica, és per això que la posem a la pica.

    3-Gairebé immediatament l'ennegriment començarà a desaparèixer. Si l'argent només està una mica ennegrit, aquest desapareixerà en uns quants minuts. Si està molt ennegrit necessitarem rescalfar l'aigua barrejada amb el llevat i repetir el tractament diverses vegades per treure tot l'ennegriment.


    MATERIALS
    •Una peça d'argent ennegrit.
    •Aigua
    •Llevat del tipus "Royal", aproximadament 1 tassa per cada 4 litres d'aigua.
    •Full d'alumini.
    •Una cassola o un plat prou gran com per tenir completament submergit l'argent en el fons de la cassola o plat.
    •Recipient per escalfar l'aigua.
    •Guants de cuina.


    ÈLIA DELGADO

    ResponElimina
  3. En una ampolla plena d'aigua, es trobava submergit un bolígraf que es movia segons es pressionés més o menys l'ampolla. Material necessari


    miquel molons

    ResponElimina
  4. Gerard bassa rubia
    S'ha de posar una ampolla de vidre al congelador durant mitja hora, i llavors quan la treguem la tapem amb un moneda de 2 euros i veurem que a causa del vapor que s'en despren la moneda salta.
    Aquest efecte és degut a que, en treure l’ampolla del congelador, l’aire que està al seu interior està a una temperatura molt baixa, igual que l'ampolla. Al col·locar la moneda sobre la boca de l’ampolla, estem tapant-la i impedint que entri o surti l’aire. Quan passen uns minuts, com la temperatura de l’habitació és més alta, l’ampolla comença a escalfar-se i també ho fa l’aire del seu interior. L’augment de temperatura de l’aire contingut en l'ampolla suposa també un augment de la seva pressió, fins que és suficientment alta per fer saltar la moneda i deixar escapar una mica d’aire
    La moneda seguirà saltant a intervals cada cop més llargs, mentres que l’augment de temperatura de l’aire de l’interior provoqui un augment de pressió suficient per fer-la saltar.

    ResponElimina
  5. Experiment 1: Separar els colorants del vi sense que perdi la olor ni el gust.
    MATERIAL--> Vi
    vas de precipitats
    Batadora
    Carbo animal
    Experiment 2: Canviar el color d'una substancia afegint una gota d'un producte químic.

    ResponElimina
  6. alex ginesta

    http://www.padreshispanos.com/padres_hispanos/2008/02/experimento-par.html

    llauna comprimida.

    ResponElimina
  7. COMBUSTIÓ DE UNA ESPELMA

    Material: 1. Un plat profund amb aigua
    2. Una espelma
    3. Un got estret
    4. Colorant (per exemple pimentón vermell, iode, etc.)

    Muntatge:
    1. Omplim el plat amb aigua (uns dos cm de profunditat)
    2. Afegim a l'aigua un colorant (opcional)
    3. Encenem l'espelma i la col·loquem dintre del plat de manera que l'aigua no toqui la flama.
    4. Col·loquem un got damunt de l'espelma. Esperem uns segons i veiem que la flama s'apaga i que entra aigua en el got.

    Explicació: A l'encendre l'espelma es produïx una reacció de combustió: la cera de l'espelma reacciona amb l'oxigen de l'aire i produïx diòxid de carboni i vapor d'aigua. Podem veure que en l'interior del got apareixen unes gotetes d'aigua. És el vapor d'aigua produït en la combustió de l'espelma que es condensa en les parets del recipient. En la reacció es consumeix un gas, l'oxigen que forma part de l'aire, però es formen altres dos, el diòxid de carboni i el vapor d'aigua. El volum del gas produït és més petit que el volum d'oxigen que es consumeix.
    El resultat és que en l'interior del got disminuïx la pressió i, per això, puja l'aigua fins que la pressió interior és igual a l'exterior (pressió atmosfèrica).

    ÁLVARO PIERA LÓPEZ

    ResponElimina
  8. Experiment de la ampolla amb l’aigua calenta i freda amb el globus

    Necesitas:
    - una ampolla
    - un globus
    - tisores
    - una galleda amb aigua calent
    - una galleda amb aigua freda
    1. Omple l'ampolla amb aigua calenta. Deixa-la reposar per uns minuts perquè s'escalfi bé l'ampolla i després buida-la.
    2. Col•loca el globus en la boca de l'ampolla i empeny-lo cap avall. Deixa l'ampolla dintre del recipient d'aigua freda. Ara observa.

    Pots aconseguir l'efecte tantes vegades vulguis, posant justament l'ampolla en aigua calenta i després en aigua freda i de nou altra vegada en aigua calenta.

    Com funciona:
    Quan s'escalfa l'ampolla amb aigua, l'aire que conté també s'escalfa. A l'escalfar-se, l'aire augmenta de volum. Això es diu expansió. Quan refredes l'ampolla amb aigua freda, l'aire es refreda i disminuïx. Això es diu contracció. AL disminuir l'aire de l'exterior empeny al globus dintre de l'ampolla. Si escalfes altra vegada l'ampolla l'aire de l'interior s'expandeix i empeny al globus de nou cap a fora, inflant-lo.

    Per això:
    Si tens una pilota de ping-pong amb una abolladura, la pots arreglar. Fica la pilota en aigua calenta. L'aire de l'interior es dilatarà (s'expandirà) i empenyerà la abolladura cap a fora, llevant-la. Així també, sota el mateix principi, funcionen els globus aerostáticos. Un globus d'aire calent flota quan el foc que hi ha en el cistell escalfa l'aire del globus. L'aire s'expandeix, una part s'escapa i la resta pesa menys.

    DAVID ALGAR PALACIOS

    ResponElimina
  9. AZÚCAR EN CARBÓN


    QUÍMICA MÁGICA
    Los colores cambian



    ¿Qué es lo que queremos hacer?
    Convertir la agradable y blanca azúcar en una masa esponjosa de color negro que surge y se eleva como si fuera un churro a partir del recipiente en que se produce la reacción.



    ¿Qué nos hará falta?
    Instrumental:
    Materiales:

    Espátula

    Agitador

    Vaso de precipita
    Ácido sulfúrico concentrado

    Azúcar (sacarosa)




    ¿Cómo lo haremos?
    Se vierte azúcar en un vaso de precipitados (aproximadamente un cuarto de su capacidad). Se añade ácido sulfúrico hasta formar una pasta espesa. Se revuelve bien la mezcla y... a esperar

    El resultado obtenido es...
    Al cabo de un minuto aproximadamente veremos como la pasta –que poco a poco su color cambia de blanco a amarillento- se ennegrece y adopta un aspecto esponjoso ascendiendo por el vaso de precipitados como si fuera un auténtico churro.



    Explicando... que es gerundio
    Lo que ha sucedido es una reacción de deshidratación del azúcar provocada por el ácido sulfúrico. La sacarosa se convierte en un residuo negro de carbono, mientras que el agua se desprende en forma de vapor provocando ese ascenso de la masa y esa textura esponjosa.



    Algún comentario...
    Es una reacción muy vistosa, pero con la que hay que tener muchísimo cuidado, tanto por el manejo del ácido sulfúrico concentrado, como por el desprendimiento de gases tóxicos y, también, por el fuerte carácter exotérmico de la reacción. Es aconsejable hacerla en la campana de gases, guardando una prudente distancia de los gases que emana la reacción.



    JOAN BARENYS SAURÍ

    ResponElimina
  10. el projecte que jo vui fer es constuïr es un generador de Van der graff
    es tracta de seguent:
    El generador de Van der Graff, GVG, es un aparato utilizado para crear grandes voltajes. En realidad es un electróforo de funcionamiento continuo.

    Se basa en los fenómenos de electrización por contacto y en la inducción de carga. Este efecto es creado por un campo intenso y se asocia a la alta densidad de carga en las puntas.

    El primer generador electrostático fue construido por Robert Jamison Van der Graff en el año 1931 y desde entonces no sufrió modificaciones sustanciales.

    procediment:
    Funcionamiento
    Una correa transporta la carga eléctrica que se forma en la ionización del aire por el efecto de las puntas del peine inferior y la deja en la parte interna de la esfera superior.
    Veamos el funcionamiento de uno didáctico construido con un rodillo inferior recubierto de moqueta de fibra y el rodillo superior hecho de metal.
    El rodillo inferior está fuertemente electrizado (+), por el contacto y separación (no es un fenómeno de rozamiento) con la superficie interna de la correa de caucho. Se electriza con un tipo de carga que depende del material de que está hecho y del material de la correa. Ver escala triboeléctrica.

    El rodillo induce cargas eléctricas opuestas a las suyas en las puntas del “peine” metálico.

    El intenso campo eléctrico que se establece entre el rodillo y las puntas del “peine” situadas a unos milímetros de la banda, ioniza el aire.

    Los electrones del peine no abandonan el metal pero el fuerte campo creado arranca electrones al aire convirtiéndolo en plasma.
    El aire ionizado forma un plasma conductor -efecto Corona- y al ser repelido por las puntas se convierte en viento eléctrico negativo.
    El aire se vuelve conductor, los electrones golpean otras moléculas, las ionizan, y son repelidas por las puntas acabando por depositarse sobre la superficie externa de la correa .

    Las cargas eléctricas negativas (moléculas de aire con carga negativa) adheridas a la superficie externa de la correa se desplazan hacia arriba. Frente a las puntas inferiores el proceso se repite y el suministro de carga está garantizado.

    La carga del rodillo inferior es muy intensa porque la carga que se forma al rozar queda acumulada y no se retira, mientras que las cargas depositadas en la cara externa de la correa se distribuyen en toda la superficie, cubriéndola a medida que va pasando frente al rodillo. La densidad superficial de carga en la correa es mucho menor que sobre el rodillo.

    Por la cara interna de la correa van cargas opuestas a las del cilindro, pero estas no intervienen en los procesos de carga de la esfera.

    Recuerda que la correa no es conductora y la carga depositada sobre ella no se mueve sobre su superficie.


    Parte superior
    Supongamos que nuestro generador tiene un rodillo de teflón que se carga negativamente por contacto con la correa. Este rodillo repele los electrones que llegan por la cara externa de la correa.
    El peine situado a unos milímetros frente a la correa tiene un campo eléctrico inducido por la carga del cilindro y de valor intenso por efecto de las puntas. Las puntas del peine se vuelven positivas y las cargas negativas se van hacia el interior de la esfera.


    Un generador de Van der Graff no funciona en el vacío.
    La eficacia depende de los materiales de los rodillos y de la correa.
    El generador puede lograr una carga más alta de la esfera si el rodillo superior se carga negativamente e induce en el peine cargas positivas que crean un fuerte campo frente a él y contribuyen a que las cargas negativas se vayan hacia la parte interna de la esfera.

    El campo creado en el “peine” por efecto de las puntas ioniza el aire y lo transforma en plasma con electrones libres chocando con moléculas de aire. Las partículas de aire cargadas positivamente se alejan de las puntas (viento eléctrico positivo). Las cargas positivas neutralizan la carga de la correa al chocar con ella. La correa da la vuelta por arriba y baja descargada.
    El efecto es que las partículas de aire cargadas negativamente se van al peine y le ceden el electrón que pasa al interior de la esfera metálica de la cúpula que adquiere carga negativa.

    Por el efecto Faraday (que explica el por qué se carga tan bien una esfera hueca) toda la carga pasa a la esfera y se repele situándose en la cara externa. Gracias a esto la esfera sigue cargándose hasta adquirir un gran potencial y la carga pasa del peine al interior.
    la pagina web es la seguent:

    http://teleformacion.edu.aytolacoruna.es/FISICA/document/fisicaInteractiva/sacaleE_M2/Triboelecetricidad/vanderGraff/GeneradorEVG_Trabajo.htm

    soc l'oscar maldonado

    ResponElimina
  11. MOTOR DE ALTO VOLTAJE (Campanas de Franklin)
    Oscar Vargas!
    Simple experimento, fácil de construir, te toma unos 5 minutos con materiales.


    MATERIALS:
    Dos latas de gaseosa.
    Un objeto de plástico, como una "puntabola"!.
    15 centímetros de hilo.
    Dos láminas de aluminio de unos 30 cm (se usan para hornear en la cocina y para envolver comida).
    Cinta adhesiva.
    Dos cables con clips "quijada de caimán"



    Es tracta de fer una campana o semblant a un timbre!

    ResponElimina
  12. ou contorcionista:

    primer pas: posar un ou a bulir fins a que es quedi du.
    segon pas: li treiem la cascara al ou du.
    tercer pas: agafem un erlermejer i le pusem aigua adinte i el posem a bullir.
    cuart pas: cuan el aigua ja estigi bullin la treiem i tot segit le posem el ou amun der erlemejer.


    meterial que se a de fersrbir:

    1 ou.
    1 erlermejer.
    1 placa calentadora.
    aigua.



    soc el JOSÉ OLEMEDO.

    ResponElimina
  13. Arc de Sant Martí Casolà:
    La llum blanca està composta per diferents colors; en aquest experiment es demostrarà dels colors que està compost.

    L'obstàcle que obligui que les diferents ones que componen la llum blanca a viatjar a diferent velocitat. El resultat es l'arc de Sant martí

    MATERIAL NECESSARI:
    * Una olla
    * Un mirall
    * Una llenterna amb piles
    * Plastelina
    * Un lloc sense llum

    CONCLUSIÓ:Quan la llum penetra en l'aigua, la seva velocitat canvia, el mateix passa quan emergeix de l'aigua després de reflexar-se al vidre. Els canvis de velocitat implican desviacions de la direcció propagan al canviar de l'aire a l'aigua i del aigua a l'aire (és un fenomen de la reflexió). L'angle de desviació és funció de la longitud de l'ona de cada un de dels colors que formen la llum blanca.

    By: Mark Sanz Riera ;)

    ResponElimina
  14. MARTÍ DUCET DEL VALLE

    Experiment tornado d’aigua :


    Primer de tot s’ha d’agafar una ampolla gasosa de 1,5 o 2 litres i treure-li la etiqueta per que es vegi be l’interior. Després li fem un orifici de 8 o 10 mm de diàmetre a la tapa i omplim l’ampolla unes ¾ parts.
    Al invertit l’ampolla sobre una pileta, veurem que l’aigua tracta de sortir amb dificultat, ja que l’aire no entra fàcilment per reemplaçar-la. però si fem girar el líquid movent l’ampolla circularment varies vegades, veurem que es forma vòrtex dins l’ampolla. L’aigua surt a proa de les bores del orifici de la tapa formant un espiral mentres que l’aire entra a l’ampolla per el canal central.

    ResponElimina
  15. Ismael Montaño i Joel Monreal

    MOTOCICLETA:

    S'agafa un motor de serra i una bicicleta vella ,s'enganxa el motor de serra a la cadena de la bicicleta, enxegem la serra i amb la propulsió de la serra farem que la bicicleta es mogi sense tenir que pedalejar

    ResponElimina
  16. Plastilina
    1 Cucharada de Bicarbonato de Soda
    Colorante para tortas (rojo)
    Jabón líquido
    1/4 taza de vinagre

    ResponElimina
  17. PROCEDIMENT:

    Este experimento se lo hace sobre una mesa en la cual se ha colocado previamente trozos de papel periódico, porque se puede hacer un desastre!

    Modela tu volcán con plastilina de color marrón y verde. Se puede usar color rojo en la parte de arriba del volcán para simular la lava que fluye. Se hace un agujero en el centro del volcán con ayuda de una varilla de madera o un tubo de ensayo.

    Para hacer que el volán haga erupción se coloca en el interior una cucharada de bicarbonato de soda, unas gotas de colorante de comida (para tortas de color rojo), unas gotas de jabón enm líquido y finalmente una cucharada de vinagre. A los pocos instantes notarás que comienza a salir la "lava" que se produce por la reacción del bicarbonato con el vinagre. !

    ResponElimina
  18. material:
    aigua
    sal
    cronòmetre
    cullereta
    vas de precipitats

    procediment:
    1. omplir el vas de precipitats fins a la meitat.
    2. Dissoldre en l'aigua tota la sal que sigui possible amb l'ajuda de una cullereta.
    3. Posar el vas de precipitats sobre la taula.
    4. Cronometrar un minut de temps, mes o menys.

    - Perquè puja la sal sobre les parets del vas de precipitats?
    La disolución asciende un poco por los bordes del vaso debido a la tensión superficial. Es en esos puntos donde la sal cristaliza en pequeños cristales porosos que actúan como tubos capilares a través de los que asciende más disolución repitiéndose así el proceso. Una vez que los cristales de sal cubren las paredes del vaso el efecto sifón contribuye a vaciarlo.


    ESTEL MUNTAN

    ResponElimina
  19. Este experimento ha sido descubierto este mismo año por un científico estadounidense, i consiste en fabricar burbujas de colores, que sean resistentes i que no manchen la ropa cuando explotan.

    Materiales:
    •Detergente líquido para lavavajillas (u otro detergente)
    •Agua
    •Hidróxido de sodio
    •Fenolftaleína
    •Thymolphthalein

    Procedimiento:
    1.Mezcle detergente i agua, i compruebe que es posible hacer burbuja con su solución.
    2.Añada el hidróxido de sodio a su solución. Una cucharita por litro.
    3.Añada la fenolftaleína para burbujas rojas o el thymolphthalein para azules. Por cada litro de solución (4 tazas) se trata de poner una o dos cucharaditas de cada.
    4.Como más hidróxido de sodio tenga la mezcla, más tiempo aguantara la burbuja sin explotar, pero si agrega demasiado, el color de la burbuja no va a desaparecer cuando se expone al aire o frotado.

    Consejos i precauciones:
    1.Estas burbujas son destinados a "soplar burbujas", y no para el baño.
    2.Hidróxido de sodio es una base sólida. Evite el contacto directo con este ingrediente. Si usted recibe alguna de las manos, enjuagar inmediatamente con agua.


    ARIADNA COLOMER

    ResponElimina
  20. COMO PELAR UN HUEVO CRUDO
    Materiales :
    Vinagre blanco.
    Huevo crudo.
    Frasco grande de boca ancha y tapa.
    Procedimiento

    1.Llena el frasco con vinagre blanco.
    2.Con cuidado de no romperlo, coloca el huevo crudo dentro del frasco con vinagre.
    3.Coloca la tapa al frasco.
    4.Comprueba cada cierto tiempo lo que le ocurre al huevo después de 24 y 48 horas (No debes sacudir el frasco.)
    Qué ocurre

    La cáscara de los huevos está compuesta de de carbonato de calcio y el nombre químico del vinagre es ácido acético. Cuando el vinagre, es decir, el ácido acético reacciona con el carbonato de calcio del huevo, se disuelve lentamente y se forman burbujas de dióxido de carbono. Estas burbujas se pegan a la superficie del huevo y se vuelven cada vez más numerosas. Luego de unas 24 a 48 horas, la cáscara se habrá disuelto y sólo quedará una membrana que contiene todas las partes del huevo en su interior.

    OSCAR PADILLA :D

    ResponElimina
  21. Aitor Ibañez

    -Jo si es possible participare amb el Joan Barenys per que coincidiem amb l'experiment.

    ResponElimina
  22. AITOR: vaig amb en Joan Barenys

    ResponElimina
  23. BOMBOLLES RESISTENTS
    Has vist alguna vegada unes bombolles tant resistents com aquestes? Mulla una palleta totalment amb la fórmula màgica i veuràs com pots atravessar les bombolles sense reventar-les. A més si bufes quan està la palleta dins una bombolla, podràs fer una bombolla dins d'aquella bombolla, i si ho repeteixes en faràs una altra dins de les dues, i així fins quantes bombolles pots ficar-hi? I no només això, també pots fer la teva propia ciutat de bombolles: bombollópolis!


    NECESSITARÀS


    Detergent líquid.
    Aigua destil·lada.
    Glicerina.
    Palletes de les dels refrescs.
    Fil
    PROCEDIMENT
    1.- Mesura l'aigua que utilitzaràs, per exemple uns 6 gots. Si no tens aigua destil·lada, col·loca l'aigua en un contenidor obert durant la nit, perquè perdi els gasos que ha atrapat en el seu trasllat i potabilització. A l'endemà, utilitza aquesta aigua per a fer la fórmula màgica de bombolles.

    2.- Utilitza 6 gots d'aigua, per 1 de detergent i 1 de glicerina. Barreja-ho bé i deixa-ho reposar una hora.

    3.- Fes servir les teves mans, les palletes i altres elements amb buits per a fer bombolles. Pots mullar la superfície d'una taula i construeir una ciutat de bombolles!! o també pots ficar una bombolla dins d'una altra bombolla si mulles la palleta amb la fórmula màgica!!

    Daniel Alfaro Moreno

    ResponElimina
  24. Hola, soc l'Ariadna Aixendri de 3r d'ESO A. I jo vull presentar dos experiments que m'agraden molt.

    1.Fer gel instantani
    “Acetato de sodio” barrejat amb aigua bullent, i es deixa refredar a la nevera un temps, després, quan l'aboquem a un recipient o el toquem es converteix instantàniament en gel.

    http://www.youtube.com/watch?v=v7Kc4G6RyPI


    2.Bloc de maicena i aigua
    L'experiment consisteix en barrejar aigua amb maicena i quan el deixem reposar, es torna una substància biscosa però a la vegada té una consistència dura.

    http://www.youtube.com/watch?v=k4HPQ-KDvsE

    ResponElimina
  25. marta corts baró:
    succió d'aigua gràcies als canvis de pressió aprofitada per produir energia.

    aquesta experiència consisteix en col·locar un gran recipient ple d'aigua amb un tub que puji, d'aproximàdament uns 40 cm, cap a un pot tancat hermèticament i ple d'aigua al màxim. Aquest pot tindrà, a part de la obertura del tub, una segona obertura que portarà l'aigua cap al recipient anterior.
    gràcies al buit que es crea dins del pot, es produeix un efecte de succió de l'aigua per el tub, aconseguint una espècie de circuit.
    amb l'aigua que cauria del pot per la segona obertura, es podría col·locar una turbina que girés i accionés un petit motor extret per exemple d'un cotxe d'"xcalecstric" el qual podria encendre una petita bombeta.

    material:
    -recipient més aviat gran
    -tub de plàstic transparent
    -pot de vidre tancat hermèticament (amb silicona, per exemple)
    -turbina petita (feta manualment)
    -motor d'"xcalèxtric"
    -bombeta petita/ de llanterna.

    ResponElimina
  26. AGUA CONTRA ACEITE
    Nivel: Básico

    Que se necesita
    Gotero o pajilla de beber soda
    Vaso de Agua
    Aceite de cocina
    Vaso de papel o plástico
    Alcohol
    Se hace esto

    Succiona unas cuantas gotas de alcohol con el gotero.
    Suelta lentamente el alcohol debajo de la superficie del agua en le vaso.
    Vierte algo de aciete de cocina en un vaso de papel o plástico.
    Rellena el gotero con algunas gotas de aceite de cocina.
    Deja que el aceite se escurra del gotero justo debajo de la superficie del agua en el vaso.
    Qué ocurre

    El alcohol desaparece pero el aceite forma burbujas que flotan a la superficie y se quedan flotando ahí. Las moleculas de agua y alcohol se atraen. Al dejar el gotero las moléculas de alcohol inmediatamente se aseguran a la molécula de agua más cercana.Las moléculas de alcohol y agua forman una solución.
    Las moléculas de aciete y agua son opuestas y no se atren unas a las otras. En realidad tratan de empujarse mutuamente. Las moléculas de aceite empujan contra la presión de las moléculas de agua que las rodean y forman unas burbujas de aceite. Como el agua es más pesada que el aceite, las burbujas de aciete son presionadas a salir a la superficie del agua.


    SERGIO GAGO

    ResponElimina
  27. Daniel Muñoz

    Material: -full
    -got
    -aigua

    Procediment: Omplir elgott d?aigua, posem el aper cobrint el got i el girem, veurem que l'aigua no cau

    ResponElimina
  28. Pol Bayés Brunell


    Materials:
    Sucre
    Àcid sulfúric concentrat
    Vas de precipitats gran
    Vareta de vidre
    Guants i ulleres protectors
    Procediment:
    Disposem el material com s'observa a la

    Introduïm el sucre al vas de precipitats.
    A continuació, aboquem l'àcid sulfúric concentrat, amb molta cura, al vas on anteriorment hi hem posat el sucre.
    Remenem la barreja amb la vareta.
    Observem què passa.
    Veiem com, en introduir l'àcid sulfúric, el sucre comença a canviar de color i va adoptant primer un color groguenc... fins a tornar-se negre.
    Quan la mescla porta una estona reaccionant, arriba un moment en que es solidifica, augmentant de mida considerablement i transformant-se en carbó pur d'una textura esponjosa.
    El vas on hem fet l'experiment està molt calent donat el despreniment de calor de la reacció.

    Explicació
    S'ha produït una reacció de deshidratació del sucre provocada per l'àcid sulfúric. La sacarosa s'ha convertit en un residu negre de carbó, mentre que l'aigua que es desprèn en forma de vapor provoca aquest ascens de la massa i la textura esponjosa.

    ResponElimina
  29. Arnau Martí Castellví

    EL GUÀ QUE S'INFLA:

    Material:
    -Un got amb aigua
    -Dos pastilles efervescents
    -Un guant de làtex


    Posem, en un got d'aigua, dos pastilles efervescents, ràpidament tapem al got amb un guant de làtex i podrem veure com poc a poc es va inflant al guant

    La pastilla efervescent, apart del medicament, porta bicarbonat de sodi i uns àcids orgànics.
    Si posem la pastilla dins l'aigua, el bicarbonat de sodi els àcids orgànics i l'agua produeix diòxid de carboni i aquest gas fa que s'infli el guant.

    ResponElimina
  30. Introducció
    El que farem en aquest experiment serà veure el moviment en que es mouen les molècules gracies ala temperatura. Per fer-ho ho farem
    seguint els passos que tenim a continuació i el material necessari.


    Material
    • 1 got transparent amb aigua calenta
    • 1 got transparent amb aigua freda
    • 1 comptagotes
    • Colorant

    Procés
    Agafar els gots d’aigua i fiquem la mateixa quantitat d’aigua en els dos gots.
    Un dels gots l’escalfarem i l’altre estarà en la temperatura ambient.
    Fem servir un comptagotes i absorbim una mica de colorant i fiquem una o dos gotes en els dos gots. Fes-ho ràpid per veure, o si tens dos comptagotes, fes-ho a l’hora.
    Observem el que succeeix amb el colorant.


    Conclusions
    Pots observa si ti fixes, podràs observa que un dels gots el colorant es dissol mes ràpid que l’altre (el cas de l’aigua calenta el colorant es dissoldrà mes ràpid). Això es degut a que les molècules de l’aigua calenta es mouen més ràpid que les de l’aigua freda, dissolvent el colorant més ràpid, i en canvi el de l’aigua freda es mouen més lentes i tarda més en dissoldre el colorant.


    Christian Perez

    ResponElimina
  31. DANIEL MUÑOZ

    (l'altre no val)

    consisteix a aconseguir que una simple cartolina serveixi de tap i aguanti ella sóla l'aigua continguda en un got que col·locarem de cap per avall.

    MATERIAL

    got, aigua i cartulina o paper

    PROCEDIMENT

    1. omplim un got amb aigua per la meitat
    2. coloquem a sobre una cartulina o paper que faci de superfície
    3 girem de cop el got

    QUE HA PASSAT?

    La fonamentació científica de l'experiment és molt senzilla, l'aigua no cau perquè la força exercida exteriorment per la pressió atmosfèrica sobre la cartolina, és molt major que la realitzada interiorment per l'aigua que conté, a causa de la pressió hidrostàtica.

    DANIEL MUÑOZ

    ResponElimina
  32. Barco flotando en un gas

    Procedimiento:
    1. Conecta la manguera al tanque que tiene el hexafluoruro de azufre
    2. Tapa una pecera por la parte superior con un cartón
    3. Deja libre un costado de la pecera para poder introducir la manguera hasta el fondo de la pecera.
    4. Libera el gas lentamente mientras mantienes el cartón tapando la mayor parte superior de la pecera.
    5. El barquito está hecho de papel de aluminio para cocina. Sus dimensiones son aproximadamente 15cm x 7cm x 5 cm. El truco está en que el peso del gas contenido en el volumen del barquito, sea superior al peso del barquito. De esta forma el empuje del gas es superior al peso del barquito y de esa forma flota.
    Video: http://superciencia.com/

    Aitor Ibañez i Joan Barenys ( hem posat dos expariments com si fos un de cadascú, però els dos són dels dos)

    ResponElimina
  33. LA PEDRA FILOSOFAL: TRANSFORMA-HO EN PLATA I OR!!

    NECESSITARÀS

    • Peces de coure per transformar-les a plata i a or.
    • Algun producte per netejar les peces (bicarbonat, una dilució de salfumant, Cillit Bang, ...).
    • Guants i ulleres de seguretat.
    • Un recipient.
    • Una dissolució concentrada d'aigua i sosa (NaOH 2M, per exemple)
    • 0,5 g de zinc en pols (o una maquineta de fer punta!)
    • Unes pinces
    • Aigua
    PROCEDIMENT
    1.- Primer, si les monedes no estan prou netes o no són prou noves (com més noves siguin millor), proveu de netejar-les amb algun producte que tingueu per casa... normalment fregar-les amb bicarbonat pot anar bé, també hi ha alguns productes de neteja que ho aconsegueixen (una dilució de salfumant... o menys perillós potser el Cillit Bang, per exemple, que precisament fa la demostració de la seva eficàcia amb una moneda de coure. Jo no ho he comprovat), però alguns cops fins i tot amb una goma d’esborrar pot anar bé. Si no ho feu tampoc passa res, l’únic que el resultat final potser no serà tan brillant.
    Atenció: ara call treballar amb guants i ulleres de seguretat. Convertir alguna cosa en or no podia ser tan fàcil!

    2.- Pel segon pas, per transformar el coure en “plata”, posarem en un recipient (al laboratori normalment un vas de precipitats), una dissolució concentrada d’aigua i sosa (NaOH 2M pot anar bé). Hi hem d’afegir també un polsim de Zinc en pols (uns 0.5g)(algunes maquinetes de fer punxa als llapisos són fetes de Zn!). Ho posarem a escalfar i posarem les monedes dins, durant uns minuts. Observarem estupefactes com les nostres moneda de coure ara són “autèntiques moneda de plata”. També ho podem fer sense escalfar, però llavors el procés serà més lent. Si les traiem amb cura del recipient amb unes pinces, guants i ulleres (recordeu que el vas conté hidròxid sòdic concentrat, i a més ara és calent!) i les refredem dins un vas en aigua, podeu conservar-les platejades durant un parell o tres de dies (sempre que no les toqueu massa).

    3.- El tercer i definitiu pas per transformar el coure en “or”, consisteix ara en agafar una de les monedes “platejades” i, també amb l’ajuda d’unes pinces, posar-la directament sobre la placa calefactora que utilitzavem per escalfar la dissolució anterior durant uns trenta segons. Observeu amb atenció què és el que va passant... la “plata” es torna “or”!!. Un cop fet ja podeu apagar la placa, deixeu refredar les monedes... per ajudar-vos i aconseguir el millor resultat, si traieu la moneda de sobre la placa i la passeu per un got amb aigua a temperatura ambient, observareu també amb sorpresa que la vostra moneda sembla realment haver tocat la pedra filosofal. Aquestes monedes es conservaran així durant molt més temps que si fossin de “plata”!


    elena gil günther

    ResponElimina
  34. 1er EXPERIMENT: Canvi de color instantani d'una substància

    Materials:

    - 2 Vasos de precipitats
    - Un got gran
    - Dissolució de "IODATO DE POTASSIO" + AIGUA
    - Dissolució de "BISURFITO SÓDICO" + AIGUA

    Procediment:

    1. En un got gran, decantem les dues dissolucions esmentades adalt. Al cap d'un instant, veurem com la substància primerament transparent es transforma en una substància de color fosc.


    2on EXPERIMENT: Canvi de color d'una substància a partir d'aplicar una càrrega elèctrica

    Materials:

    - Vas de precipitat
    - 2 culleres o materials conductors
    - "Càrrega elèctrica" (desconec el nom de l'aparell, pero se que tenim un igual a l'aula de tecnologia)
    - Dissolució IODUR DE POTASSI + ALMIDÓ

    Procediments:

    1. La pinça de la càrrega negativa l'enganxem a una cullera, i l'altre pinça carregada positivament l'enganxem a la segona cullera.
    2. Les col.loquem en la dissolució, previament preparada en un vas de precipitats.
    3. Remenem una mica tenint en compte que els extrems de les culleres no es poden tocar.

    Observarem un canvii de color ràpid però progressiu.

    3er EXPERIMENT: Reacció exotèrmica i compressió d'una ampolla

    Materials:

    - Ampolla de Coca-Cola d'1 litre (buida)
    - "DIÓXIDO DE MANGANESO"
    - Alcohol

    Procediments:

    1. Decantem una mica d'alcohol a l'ampolla buida.
    2. Deixem caure, amb compte, un sobre am "DIÓXIDO DE MANGANESO".
    3. El barrejar-se es produïra una reacció química que comportara un desprendiment massiu de vapor d'aigua, i l'ampolla es veurà comprimida (no hi haurà cap explosió)

    4art EXPERIMENT: Gots d'aigua girant sense vessar-se

    Materials:

    - Una safata
    - Gots d'aigua
    - Aigua
    - Corda

    Procediments:

    1. Lliguem la corda de tal manera a la safata que dos extrems quedin lligats en les seves ançes i un altre quedi lliure per poder-lo agafar
    2. Col.loquem a la safata 4 gots d'aigua mig plens
    3. Amb la mà, agafem un extrem de la corda i començem (amb compte)a fer girar la safata 360 graus.

    Observarem que els gots no cauen, ni l'aigua de dins tampoc.



    Adrià Vilches Valeiras

    ResponElimina
  35. 1er EXPERIMENT: http://www.cuatro.com/videos/index.html?xref=20071002ctoultpro_11.Ves

    2on EXPERIMENT:
    http://www.cuatro.com/videos/index.html?xref=20080423ctoultpro_5.Ves&view=ver

    3er EXPERIMENT:
    http://www.cuatro.com/videos/index.html?xref=20080521ctoultpro_16.Ves&view=ver

    4art EXPERIMENT:
    http://www.cuatro.com/videos/index.html?xref=20080520ctoultpro_7.Ves&view=ver


    Adrià Vilches Valeiras

    ResponElimina
  36. separació de colors:
    Material:
    -gavinet
    -2 tubs de pasta de dents de colors
    -congelador
    Procediment:
    Es posen els dos tubs de pasta de dents al congelador.
    Cuan esta la pasta dura es treu del congelador i amb el gavinet es talla per la mitad.
    els colors s'han separat

    Nil fernandez i yassin A.

    ResponElimina
  37. COM FER SALTAR UN CORTXO:

    Materials
    o 1 cortxo.
    o 1 ampolla buida .
    o Vinagre.
    o 2 cullerades de bicarbonat de sodi.
    o 1 embut.

    Procediment
    o Col•loca l’embut en l’ampolla.
    o Fica el bicarbonats de sodi en l’ampolla.
    o Fica, també vinagre en l’ampolla.
    o Treu el embut i posa el cortxo en l’ampolla.

    Què ocorre
    La pressió de les molècules de CO2 impulsen al cortxo per sortir. La mescla de vinagre i bicarbonat de sodi produeix energia.

    ResponElimina
  38. COM FER SALTAR UN CORTXO: ERA MEU DE LA MARYA CASTELLON
    EL POSU UNA ALTRA VEGADA:

    COM FER SALTAR UN CORTXO:

    Materials
    o 1 cortxo.
    o 1 ampolla buida .
    o Vinagre.
    o 2 cullerades de bicarbonat de sodi.
    o 1 embut.

    Procediment
    o Col•loca l’embut en l’ampolla.
    o Fica el bicarbonats de sodi en l’ampolla.
    o Fica, també vinagre en l’ampolla.
    o Treu el embut i posa el cortxo en l’ampolla.

    Què ocorre
    La pressió de les molècules de CO2 impulsen al cortxo per sortir. La mescla de vinagre i bicarbonat de sodi produeix energia.

    MARYA CASTELLON

    ResponElimina
  39. COM FER SALTAR UN CORTXU: MARYA CASTELLON
    EM POSA QUE NO S'HA POSAT BÉ. EL POSU PER 3ª VEGADA.


    COM FER SALTAR UN CORTXO:

    Materials
    o 1 cortxo.
    o 1 ampolla buida .
    o Vinagre.
    o 2 cullerades de bicarbonat de sodi.
    o 1 embut.

    Procediment
    o Col•loca l’embut en l’ampolla.
    o Fica el bicarbonats de sodi en l’ampolla.
    o Fica, també vinagre en l’ampolla.
    o Treu el embut i posa el cortxo en l’ampolla.

    Què ocorre
    La pressió de les molècules de CO2 impulsen al cortxo per sortir. La mescla de vinagre i bicarbonat de sodi produeix energia.

    MARYA CASTELLON

    ResponElimina
  40. JANA BATALLER

    COETS PROPULSATS AMB VINAGRE

    Ha arribat el moment d'inventar un nou propulsor per als teus coets. És molt senzill, ja veuràs que amb una mica d'imaginació podràs posar els teus coets casolans en òrbita!!
    NECESSITARÀS

    Suro per tapar una ampolla.
    Una ampolla.
    Xinxetes.
    Cinta de paper plàstica.
    1/2 tassa d'aigua.
    1/2 tassa de vinagre.
    Bicarbonat de sodi.
    Un tros de paper absorbent (paper de cuina o higiènic) de 10 x 10 cm.

    PROCEDIMENT
    1.- Agafa el paper absorbent i posa-li una culleradeta de bicarbonat sòdic. Enrotlla'l bé de manera que el bicarbonat hi quedi dins.
    2.- Prepara el teu coet. Pots posar-hi cintes amb les xinxetes al tap de suro de manera que el seu vol impressioni a la resta.
    3.- Posa l'aigua i el vinagre a la botella.
    4.- Ha arribat el moment, cal que busquis un lloc on el sostre sigui molt alt...
    5.- Posa l'ampolla al terra i deixa caure el tros de paper amb el bicarbonat, de manera que quedi al fons.
    6.- Tapa l'ampolla amb el tap de suro que has decorat com un coet el més fort que puguis.
    7.- Quan el líquid mulli el paper absorbent, el bicarbonat de sodi reaccionarà amb el vinagre produint diòxid de carboni. Com aquest és un gas, la pressió dins l'ampolla augmentarà tant que farà sortir el coet cap al cel!

    ResponElimina
  41. Possibilitat 1: Cent per cent suc?
    Taller químic: està molt bé - Química - Reacciones - ¿Cien por cien zumo?.
    Possibilitat 2: Convertim sucre en vidre.
    www.quimicacreativa.org/vidrioazucar1.html

    Eulàlia Sánchez

    ResponElimina